Agia(politia) Bucurestiului

Agia bucurestiului a ocupat mai multe localuri de-a lungul timpului; in aceasta instanta vreau sa pomenesc despre o cladire emblematica din Bucurestiul mijlocului de secol al XIX lea
Dar mai intii citeva informaqtii generale.

Aga (Vel) = prefectul politiei
Agia = politia, prefectura politiei

Functia Agiei a fost diferita de-a lungul timpului, avind si menirea de armata regulata pe vremea lui Mavrocordat. A inclus si corpul de pompieri pe la mijlocul secolului al XIX lea, de unde si turnul de observatie. A avut si functia de judecatorie la un moment dat in timp.
Locul de resedinta a variat , de cele mai multe ori fiind resedinta sefului agiei.

Cea mai veche resedinta documentata a Agiei exista din anul 1812 cind marele Aga Alecu Ghica se muta impreuna cu Agia in casele lui Paun Islicarul aflate la intersectia Str. Bazaca cu Str. Islicarilor, exact in locul in care incepea Podul Tirgului-de Afara (Actuala Calea Mosilor). In aceste cladiri se afla inainte hanul Bazaca.

Strada Franceza de astazi se numea in vechime Ulita Islicarilor fiindca aici erau stabiliti negutarorii de islicuri (islic = caciula scumpa de blana purtata de boieri sau oameni cu stare)
Ulita Islicarilor s-a numit mai tirziu Ulita Frantuzeasca, Consulatul Frantei fiind pe aceasta strada. De la 1877 strada poarta denumirea de Carol. Regimul comunist scimba din nou numele strazii in Strada Franceza

Resedinta din strada Bazaca a suferit un incendiu fiind distrusa aproape in intregime, iar mai tirziu a fost reconstruita intr-un stil asemanator, si dupa un timp la 1878 avea sa adaposteasca celebrul magazin “La Vulturul de mare cu Pestele in Ghiare”

Sub domnia lui Alexandru Ghica, Vel Aga fiind Vornicul Manolache Florescu, Agia si-a stramutat resedinta in casele proprii aproape de malul girlei pe la podul Mihai Voda in spatele Ministerului de Comunicatii si lucrari publice de mai tirziu, linga Postul Central de Pompieri. Agia avea un foisor pentru nevoile (pompierilor)tulumbagiilor care isi aveau sediul la politie sub Vel Aga.

Incepind cu 1859 seful politiei primeste titulatura franceza de Prerfect de politie.
Pe la 1864 Prefectul Politiei la acea vreme, M. Marghiloman raporteaza starea jalnica a cladirii si nevoia de a folosi un nou local.
A fost propus la un moment dat ca turnul pompierilor sa fie adapostit in clopotnita Bisericii Zlatari( Foisor de foc)
Prefectura se muta in 1861 in casele lui Dumitru Boiaroglu in mahalaua Gorgani.
In vechiul local au ramas pompierii si inchisoarea politiei pina in 1965.
Fiind intr-o stare avansata de degradare, turnul de pompieri va fi demolat iar casa propriu zisa va ramine in picioare pentru un timp, dar eventual va fi si ea demolata.

Este doar o mica parte din istoria politiei din Bucuresti. Cine este interesat poate cauta lucrarea “Istoricul Politiei Capitalei. Fosta Agie” autor Vasile V. Daskevici, 1944.

Exista foarte putine documente fotografice care sa includa cladirea Agiei. Citeva instante apar in creatiile lui Ludwig Angerer, de asemenea in citeva opere ale pictorului frencez Michel Bouquet.

 

 

Palatul Societății Funcționarilor Publici

Palatul Societatii Functionarilor Publici se afla in Piata Victoriei intre Calea Victoriei si Str. Buzesti.
Adresa actuala ar fi Calea Victoriei Nr. 155. (fost Calea Victoriei Nr. 177 in 1934) (fost Calea Victoriei Nr. 203 in 1911)
Cladirea a fost construita in stil romanesc, cu ornamentatii de teracota si faianta, cu stresini mari care acopereau frumoase balcoane sustinute pe stilpi de cerdac. A fost ridicata in anul 1900 dupa planurile arhitectului N. C. Mihaescu (1863-1934).

*In aceasta cladire a functionat si Autogara Centrala. Proabil primul sediu…
*Conform Anuarului Bucurestiului Alexandru Vlahuta a locuit in aceasta cladire pe la 1910.
*Capatul de linie Tramvaiul 10 care mergea pina la Cimitirul Belu.
*Spatiu de locuit pentru diversi functionari publiciinclusiv armata.
*Atelier si depozit de biciclete german in 1917.

(Cu multumiri Theodor Stanescu)
“În acest imobil erau locuinte de serviciu pentru înalti functionari publici. Între altii, aici a locuit Alexandru Vlahuta, în perioada când era director în Ministerul Educatiei Publice. În apartament avea o mare colectie de tablouri de Nicolae Grigorescu, primite cadou de la cuscrul sau.
Incendiul imobilului l-am marcat foarte puternic pe Vlahuta, care a vazut ca nu poate face nimic pentru a salva tablourile. Dupa ce acestea au fost scoase din cladirea avariata, Vlahuta le-a donat pinacotecii nationale, unde pot fi vazute si astazi.”

Cladirea a fost grav avariata de bombardamentele din 24-25 august 1944 si nu a mai fost reconstruita.

Ruinele cladirii au fost vizibile pina in 1956-1957 cind Piata Victoriei a fost reamenajata.
Prin demolarea Palatului functionarilor publici avariat in urma bombardamentului aerian din 24-25 august 1944 a rezultat un spatiu verde.

In anii ’80, ambitia lui Ceausescu de a sistematiza intreg orasul a plantat cam pe acelasi loc un bloc mamut care adaposteste, printre altele, Comitetul Olimpic Roman.

1904
1904
1904

 

 

Nimfa adormită

Printre exponatele prezentate la deschiderea Parcului Carol in 1906 a fost si ansamblul statuar al Nimfei cu ce doi Giganti: “Grota fermecata”
Nimfa adormită a fost sculptata in marmura de catre Filip Marin. Cei doi Giganți au fost opera lui Frederick Storck și respectiv Dimitrie Paciurea, din piatră de Rusciuc.
Grota era denumită Grota cu Giganți sau Grota fermecată deoarece era străjuită de un grup statuar format din cei doi Giganți și Frumoasa adormită.
Grota a fost de mult distrusa de catre aberatia lipsei de cultura a comunistilor. Cei doi giganti au fost “relocati” in parcul Carol. Statuile înalte de 3,5 m, aflate la o distanță de 50 m una de cealaltă, la capetele opuse ale unei axe perpendiculare pe aleea Centrală a parcului.
Nimfa este in Parcul Herastau, mutata acolo prin anii 1960.

 

Frumoasa adormită de Filip Marin este expusă în prezent în Parcul Herăstrău din București

Gigantul lui Frederic Storck

Gigantul lui Dimitrie Paciurea

1917 Parc Carol I

Statuia si Fantana Modurei

Povestea Modurei a inceput asa…

La 6 iunie 1930, în urma pierderii unuia din rezervoare, avionul cu care viitorul rege Carol II venea spre București de la München via Viena, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului Vadu Crișului, din Bihor. O fată i-a dat regelui să bea apa din ulciorul de lut. Ea a fost dusă la București, și a făcut parte din suita regală, fiind și model pentru una din bancnotele din acea perioadă. La 8 iunie 1940 cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm care o reprezinta pe fata care a adus apă regelui la 6 iunie 1930 la Vadu Crișului. Numele de familie al fetei era Mudura , dar în București ea a apărut cu numele de Modura. O statuie a fetei cu ulciorul cu apă (statuia Modurei) a fost amplasată în centrul fântânii Modura.

Fântâna Modura a fost un monument realizat de sculptorul Constantin Baraschi, inaugurat în 1939 pe “Aleea Restaurației” din Parcul Național Regele Carol al II-lea (în prezent Parcul Herăstrău), cu ocazia expoziției „Luna Bucureștilor”. Se prezintă sub forma unui bazin din piatră, placat cu ceramică, în centrul căruia se află statuia din bronz a Modurei, o fată îmbrăcată în costum popular, care poartă pe umăr un ulcior.

Aleea Restaurației, care ducea spre fântână, a fost flancată de 20 statui din piatră artificială, amplasate câte 10 pe fiecare parte a aleii, fiecare grup fiind unit printr-o arhitravă. Cariatidele reprezintă țărănci din Muscel și Mehedinți, cu ulcioare pe cap, diferențiate după poziția mâinilor. Pe cele 2 pile de zidărie din partea sudică a ansamblului sunt plasate 2 steme, realizate în bronz, ale Municipiului București- cea de la 1879 (stânga) și cea actuală (dreapta), motiv pentru care acum aceasta poartă numele de „Aleea Cariatidelor”.

Pentru a face loc statuii lui Stalin, care a străjuit între 1951 și 1962 intrarea în Parcul Național Regele Carol al II-lea, rebotezat între timp „Parcul de cultură și odihnă «I.V. Stalin»“ din raionul I.V. Stalin, ansamblul Fântâna Modura a fost demolat. Mulți ani nu s-a mai știut nimic despre statuile originale.

Grupul statuar care se află acum la intrarea în parcul Herăstrău este o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu în anul 2005, pe baza fragmentelor păstrate de scriitorul Paul Everac, a fotografiilor de epocă și a unei cariatide originale găsite în cimitirul Bellu, inaugurată în 2006.

La momentul refacerii fântânii, statuia originală a Modurei era încă considerată pierdută. Abia după instalarea în parc a reconstituirii pe baza fotografiilor de epocă, a fost descoperit în Cimitirul Bellu și originalul(in 2006), de către Dan Ghelase, Președintele Asociației pentru promovarea artei și culturii tradiționale și de arhitectul Lucian Mihăescu.

“Din 2006, de cand am cautat si gasit in cimitirul Bellu cariatida dupa care s-au facut mulajele cariatidelor din Herastrau, mi-am propus sa gasesc statuia Modurei. Lucian mi-a spus ca sunt mai multe minuni in cimitirul Bellu. Noi cautam mormantul familiei Grant si am dat peste Modura din intamplare. Lucian mi-a spus initial ca este o cariatida, dar cand am vazut-o a devenit clar ca este Modura. Mai ales ca are semnatura lui Baraschi pe soclu. Este o opera de arta superba. Ar trebui pusa la locul ei in parcul Herastrau”, ne-a povestit Dan Ghelase.

Cu multumiri Domnului Cristian Bulfon: 
Statuia Nu mai este la Bellu, a fost  
reamplasată pe loculoriginar, în Herăstrău 
la capătul aleii Cariatidelor 
(Restaurației), unde este și fântâna.

Fantana Modurei Luna Bucurestilor 1939. Foto C. Tadeu.

1939 in timpul constructiei

Ultimele  trei fotografii reprezinta statuia originala (re)descoperita in incinta Cimitirului Belu in 2006

Monumentul Barbu Catargiu

Barbu Catargiu – Omul

“Totul pentru ţară, nimic pentru noi!”

Barbu Catargiu s-a născut pe 26 octombrie 1807, dintr-o veche familie boierească. A fost asasinat pe 8/20 iunie 1862.

Era fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu (fiica banului Barbu Văcărescu). Între anii 1825 și 1834 a trăit în străinătate, cu precădere în Franța.
Isi incepe activitatea politică ca adversar al domnitorilor Alexandru Ghica şi Gheorghe Bibescu, deşi cu ultimul era înrudit.
Prin cultura şi talentul său oratoric, dublate de o mare energie, Barbu Catargiu devine un reprezentant marcant al conservatorilor.

La 22 ianuarie 1862, după recunoaşterea de către marile puteri a Unirii depline, Alexandru Ioan Cuza, respectând normele parlamentare, a fost nevoit să însărcineze cu formarea primului guvern unitar al României pe Barbu Catargiu. Acesta mai deţinuse pentru scurt timp funcţia de şef al guvernului din Muntenia (aprilie-mai 1861).

Consecvent principiilor sale, Barbu Catargiu a abordat, în spirit conservator, marea problemă a vremii: împroprietărirea ţăranilor; (unele versiuni atesta ca ţăranii vor fii deposedaţi de pământurile ce le munciseră de veacuri); In realitate se pare ca a incercat sa micsoreze cota de pamint care li se dadea taranilor cu un hectar. Faptul acesta a făcut ca împotriva lui să se ridice întreaga opoziţie liberală.

Pe ziua de 8/20 iunie 1862, la ora 17.00, la ieşirea din Cameră, după terminarea şedinţei, Barbu Catargiu, negăsindu-şi trăsura la scară, a fost invitat de colonelul Nicolae Bibescu – prefectul poliţiei – în trăsura sa. Era între orele 5-6 seara. Trăsura deschisă trecea pe sub clopotniţa Mitropoliei când s-au auzit două focuri de armă. Un glonte l-a lovit pe Barbu Catargiu în cap, omorându-l pe loc, celălalt a trecut pe la urechea lui Bibescu, care de-abia după vreo sută de paşi a reuşit să oprească caii speriaţi. La locul crimei a fost găsit un pistol ruginit. Asasinul dispăruse în viile de pe dealul Mitropoliei.

Nici pina in ziua de astazi nu se stie cu exactitate cine a finalizat atentatul, motivele şi mai ales de ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ordonat încetarea anchetei.

Moartea prim-ministrului Barbu Catargiu este şi astăzi un mister. Cert este că cel dintâi premier al Principatelor Române Unite a fost asasinat de adversarii politici. Unii istorici sau biogafi cred că şi Cuza a fost implicat în acest asasinat alături de prefect şi de liberali.

Pe data de 8 iunie 1862 la ora 17.00, prim-ministrul Principatelor Române Unite, Barbu Catargiu, a fost asasinat în trăsura prefectului poliţiei Nicolae Bibescu. Prim-ministrul a fost împuşcat în ceafă de pe stradă, spuneau rapoartele oficiale în timp ce se întorcea de la şedinţa Adunării Deputaţilor pe sub turnul din curtea Mitropoliei din Bucureşti. Culmea, in ciuda faptului ca a fost asasinat un politician de anvergura, prim-ministrul al primului guvern al Principatelor Române Unite, nici până astăzi nu se ştie cu exactitate cine a finalizat atentatul , motivele şi mai ales de ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ordonat încetarea anchetei.

Clopotniţa sub care a fost împuşcat Barbu Catargiu

Monumentul

Monumentul inchinat lui Barbu Catargiu este opera lui Raffaello Romanelli (13 mai 1856 – 3 aprilie 1928) sculptor italian, născut la Florența, Italia.

Un sculptor cu un palmares international a colaborat indeaproape cu Curtea Regala și oficialitatile guvernului din România. Totul a inceput in 1900 cu o invitatie la București din partea Partidul Conservator, care dorea să ridice un monument în memoria lui Barbu Catargiu pe Dealul Mitropliei, locul unde fusese asasinat.
Raffaello la interpretat așezat într-un fotoliu cu figura unei femei linga el. În urma acestei comisii, Raffaello a primit mai multe oferte d munca in România.

In timp a cultivat o prietenie strinsa cu M.S. Regele Carol I și soția sa M.S. Regina Elizabeth de Wied (cunoscută cu numele ei literar: Carmen Sylva). A sculptat un bust de marmură a lui Carol I, îmbrăcat în uniformă militară, iar mai târziu în 1907 o altă statuie de bronz a regelui Carol I, de data aceasta pe călare.
Între 1907 și 1913, Raffaello a realizat numeroase statui si monumente, incluziind cea din orașul Iași, dedicată prințului Moldovei și Valachiei, Alexandru Cuza, fondatorul statului român independent.

Pana la sistematizarea zonei care a avut loc pe la mijlocul anilor 1980, Dealul Patriarhiei a avut o panta mai lunga si mai lina, care se termina cu doua piete: Piata 8 Iunie, inglobata ulterior in Piata Unirii si Piata Bibescu Voda. Monumentul se afla pe partea dreapta a intrarii spre Mitropolie.

In 1985 statuia a fost “mutata” la “cimitirul” improvizat din spatele casei Scînteii (azi Casa Presei Libere).
Pe locul pe care timp de câteva zeci de ani, s-a aflat Piata 8 Iunie si monumental ridicat în onoarea lui Barbu Catargiu se afla un bloc de 12 etaje, in forma de U, ce se continua pe bulevardul Regina Maria; blocul acopera complect vederea spre Patriarhie.

Abia la începutul anilor 2000 primaria a recuperat statuia si i-a gasit un loc de data aceasta la stânga Dealului, într-o alveola a altor blocuri de 12 etaje (Parcul Bibescu). Soclul original nu s-a pastrat.

Un alt monument istoric se afla in apropiere pe Blvd. Maria (Piata Regina Maria). Este vorba sespre Coloana cu vultur denumit popular “Chibritul lui Pache”. Versiunea oficiala este ca a fost avariat la cutremurul din 1977. Dar….

1911, Str. Bibescu Voda, Blvd. Regina Maria, Piata de Legume, Asezamintele si Spitalul Brincovenesc, Hotel Avram.

1925

1926

1930, Vedere aeriana via muzeul de Fotografie

1930, Detaliu

Anii 1930s

1934 Str. Bibescu Voda, Blvd. Regina Maria, Piata 8 Iunie

 1943 Vedere aeriana

1943 Detaliu

1979 Str. Bibescu Voda, Blvd. Cosbuc.

2018 Str. Bibescu Voda Blvd. Regina Maria cu vechea si noua pozitie a monumentului.



2018

 

Hanul Filaret

Hanul Filaret este unul dintre hanurile vechi ale Bucurestului de mult sters din memoria colectiva.

Locul pe care se afla hanul este un loc emblematic in Bucuresti, acolo a fost  construit mai tirziu Teatrul National, in zona Calea Victoriei si Str. Ion Cimpineanu de astazi.

Pe la jumatatea secolului al XVII-lea zona respectiva se afla la periferia orasului si avea casute modeste de oameni saraci. (Bariera orasului se afla la un moment dat pe la Biserica (si Hanul) Cretulescu.
Pe la 1669, asa cum arata documentele, partea de loc de la Palatul Telefoanelor apartinea lui Stan Taie-Cuie (loc primit ca zestre de la sotia lui). Dupa moartea lui Stan Taie-Cuie locul intra in stapinirea comisului Barbu Manescu.
Partea dinspre Strada Cimpineanu apartinea lui Stroe Seimeanul(sau Seimenul)(unde isi cladise o casa cu pivnita). Propietatea trece mai tirziu in stapinirea unui anume Grigorasco. Urmatorul propietar este boierul Petre Merisescu care il da in stapinirea a doua nepoate minore ale sale.

Hanul Filaret a fost construit de Episcopul si mai tirziu Mitropolitul Filaret(1753-1760) pe la sfirsitul secolului al XVIII-lea cu scopul de a folosi veniturile obtinute in scopuri filantropice, cea mai mare parte fiind folosita pentru ajutorarea copiilor orfani. In interiorul hanului, cu putin timp inainte de demolare se stabilise chiar sediul unui orfelinat. Se pare ca o parte din propietate apartinea familiei boierilor Brezoieni.

Hanul era destul de mic cu odai care gazduiau calatorii mai ales ungurii si nemtii care soseau de peste munti.

Se pare ca hanul adapostea 11 pravalii.

In opinia lui George Potra s-au facut unele confuzii cu privire la acest han. Ionescu-Gion mentioneaza un al doilea han (Filaret-Coltea) pe ulita care merge pe Tirgul Dinauntru, In fata bisericii Sf. Gheorghe Nou. Acasta afirmatie nu are nici un fel de sprijin istoric in documentele vremii.

Pe la 1831 Generalul Kiseleff cere amenajarea a trei “piete obstesti pentru plimbarea publicului”. Una dintre piete trebuia sa fie in fata Hanului filaret. Au fost facute planuri de cumparare a unor propietati adiacente dar pina la urma s-a renuntat.

Pe la 1837 Sfatul Orasenesc hotareste pietruirea ulitei de pe linga Hanul Filaret pina la Biserica Stejarul. Pe 2 iulie 1938 arhitectul Feiser termina masuratoarea acestui tronson. Raportul final arata numele a toti propietarii de pe aseasta strada.
Aflam prin acest document ca hanul Filaret este in propietatea “Logofetiei treburilor Bisericesti” incepind din 1935. In 1828 era sub tutela Mitropoliei care il cedeaza “Logofetiei” pentru infiintarea unui orfelinat.

Astfel aflam si numele de atunci al strazii – Ulita Hanului Filaret. Mai tirziu avea sa devina Ion Cimpineanu, 13 Decembrie si din nou Cimpineanu.

Localul hanului Filaret impreuna cu propietatea familiei Merisescu a fost mai tirziu ales pentru construirea Teatrului National, de catre comisia special numita cu acest scop. Motivul principal pentru aceasta decizie: locul se afla oarecum in centrul orasului pe Podul Mogosoaiei aproape de Palatul Domnesc.
Al doilea motiv: Hanul Filaret era intr-o conditie precara in urma cutremurului din 1838, iar din punct de vedere estetic dauna acestei artere cu circulatie mare si pe care se ridicasera intre timp multe case boieresti mari si frumoase precum si un numar mare de pravalii asortate cu lucruri scumpe aduse din tarile Europei.

Deznodamintul final il aflam printr-o informatie tiparita intr-un ziar local din 1844 care anunta demolarea eminenta a hanului.

Unele surse mentioneaza ca demolarea hanului nu s-a facut din cauza “subrezeniei” sau pentru ca era o primejdie pentru calatori(asa cum a fost cazul cu Hanul Coltei si Sf. Gheorghe). Pur si simplu Teatrul National avea nevoie de un loc de constructie. Comisia intrunita in 1843 a hotarit acest lucru.

Printre chiriasii hanului intre 1841-1842 s-au numarat Friederich Bossel, tapiter, M. Joben, profesor, J. Drechsler, spiter, Dahan Baer, claviaru(pianist).

Hanul a fost deci demolat, iar materialul rezultat a fost vindut la licitatie. Deabea in 1847 caramida ramasa, fiind depozitata pe locul viitorului Teatru a fost in sfirsit vinduta in totalitate la licitatie.

Dupa raportul comisiei pentru Teatrul National datata 13 August 1843 a fost necesara suma de 2500 de galbeni pentru nivelarea Hanului Filaret.

Deabea in 1848 incepe construirea Tetrului National.
Dar aceasta este o alta poveste.

In primele decenii ale secolului trecut in urma sapaturilor facute in zona pentru cabluri de telefon si electrice au fost descoperite temeliile groase ale Hanului care se intindeau pina in mijlocul strazii (la vremea aceea strada era mult mai ingusta). De asemenea, in urma sapaturilor din septembrie 1940 si din primavara anului urmator, au fost gasite birnele vechiului pod al Mogosoaiei, care mergeau pina in zidurile Hanului.
Alte sapaturi efectuate in 1955 au dezvelit o parte din temeliile hanului.

Prin 1843-44 apare proiectul pentru construirea unui monument inchinat lui Pavel Kisseleff pe locul fostului han. Monumentul ar fii costat visteria cam 10.000 de galbeni. Banii sint folositi pina la urma pentru proiectul de ridicare al teatrului, prin dorinta Contelui Kisseleff.

….:: Citeva citate din documentele vremii ::….

* In 1826 ianuarie 28 Alexandru Cadina, cofetarul inchiriaza o pravalie din Hanul Filaret de pe Podul Mogosoaiei cu obligatia de a da 400 de taleri anual si de a efectua toate reparatiile si modificarile necesare.
* In 1825 Sterie Constantin inchiriaza de la Mitropolie cu 450 de taleri anual chio Sterie Constandinscul cu odaile lui de la Filaret pentru a face diferite pinzeturi.
* 1832 martie 21 meimar-basa Leontie efectueaza reparatii la pravaliile lui din incinta hanului
* 1825 Sterie Constandin deschide unchiosc de “testemele”
* 1826 ianuarie 28 exista o circiuma cu pivnita
* 1832 martie 21 sardarul Ilie Ricumis ridica patru sau cinci pravalii

Planul Borroczyn al Bucurestilor de la 1846. Hanul se afla aproximativ pe locul viitorului Teatru National

Monumentul Eroilor Corpului Didactic

În perimetrul Pietei Victoriei, la capătul unghiului format de bulevadrele Kisselef şi Aviatorilor, pentru a cinsti memoria eroilor din Corpul Didactic căzuti în primul razboi mondial, a fost ridicat în anii ’30 un monument realizat din bronz.

Monumentul Eroilor Corpului Didactic, autori – sculptorul Ion Jalea, pictorul Arthur Verona şi sculptorul Cornel Medrea, realizat in perioada 1935 – 1936. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936 în Piata Victoriei din Bucuresti. A fost turnat in bronz si instalat pe un soclu de piatră; nu i se cunsoc dimensiunile. Pe soclu, în partea frontală, se afla un basorelief ce înfăţişa o victorie cernită.
Monumentul reprezenta 3 legionari romani care purtau pe un scut îndreptat spre cer un camarad căzut în luptă.
Lucrarea a purtat în trecut denumirea de “Monumentul legionarilor”, datorită asocierii acestuia, cu Mişcarea Legionară.
Monumentul a fost dezafectat în 1940 pentru a face loc perspectivei Monumentului Regelui Ferdinand I.
În perioada comunista locul a fost ocupat de monumentul dedicat Armatei Roşii (Monumentul Ostașului Sovietic).

Unele versiuni mentin ca monumentul a fost distrus de comunisti in 1945 datorita asocierii cu legionarii, dar aceasta versiune nu pare plauzibila. De abea in, si dupa 1948 a inceput distrugerea monumentelor de catre comunisti.

Piata Victoriei 1936

ARTHUR VERONA (1868-1946) si ION JALEA (1887-1983), “Macheta Monumentului Eroilor Corpului Didactic”, semnat frontal pe plinta Artur Verona, bronz patinat, datat 1930, executata la fabrica V.V.Rascanu/Bucuresti.

Monumentul dedicat Armatei Roşii (Monumentul Ostașului Sovietic)

Trocadero

Numele de Trocadero a aparut pe scena internationala in 1878 in Paris. Este numele unui palat constrit cu ocazia expozitiei din Paris si poarta numele unui fort din golful Cadix pe care francezii l-au cucerit in 1823.
Numele a fost adoptat si in Romania si il gasim pentru prima data mentionat in 1890 (Gradina “Trocadero”) Restaurantul se gasea pe dealul Filaret, numit si Trocadero. Inainte pe acelasi loc se afla Gradina Oracici un loc pitoresc, strajuit de livezi si vii. Se spune ca aici ar fi petrecut primii lucratori bucuresteni participanti la manifestatia de 1 Mai unde s-a cerut programul de lucru de 8 ore.(John Bentz).
La inceput de secol (al XIX-lea) mai exact in 1906 pe acelasi deal(Trocadero) a fost construita Ospataria Regala(restaurant de clasa I-a) care facea parte din Parcul Carol I cu “Expozitia Jubiliara”. Aceasta celebra 40 ani de domnie a lui Carol I si 25 ani de la proclamarea Regatului României; in acelasi timp 1800 ani de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian.

“Revenind” la vremuri mai apropiate de noi, numele de “Trocadero” l-a purtat un restautant celebru la vremea lui situat la intersectia Str. Academiei(fosta Str. Pointcare 1933) cu Blv. Universitatii mai tirziu Carol I(Blvd. Elisabeta de azi), vis-a-vis de Universitate.

Locuinta care il adapostea era mai bine cunoscuta sub numele de Casa Oppler(sau Opler) (Carol H. Oppler magnatul berii). Se pare ca initial cladirea apartinea si fusese construita de un anume Zamfirescu in jur de 1890. A fost in propietatea sa cel putin pina in 1904. Numele noului propietar(Carol H. Oppler) apare pe planul Bucurestiului din 1911.

Restaurantul Trocadero este mentionat in “Gazeta ilustrată, 03, nr. 029, 28 iunie 1914”. Biserica mentionata este “Biserica dintr-o zi”

Restaurantul de la parterul Casei Oppler, Trocadero a fost in mare voga prin anii ’30(1930) si era constant recomandat in Ghidul Bucurestiului din acea perioada, fiind un restaurant de categoria I-a.

In timpul bombardamentelor din 1944 cladirea a fost afectata dar nu grav avariata si demolata asa cum sustin unele surse. Adevarul este ca numai cupola(de deasupra intrarii principale) a fost distrusa total. Restul imobilului este in picioare pina in ziua de azi. (afectarea de bombardamente este confirmata de un text oficial al primariei, sub semnatura lui Horia Maicu din 1963).

In anii comunismului in cladire a functionat Chimimport. Pe partea stinga a cladirii in spatiul care la vremea aceea era liber a fost deschisa o braserie numita Terasa Colonadelor. In curtea din spate era o “casa veche”, acoperita cu olane, unde functiona carciuma si care a fost reabilitata cam prin 1962.

In 1963 apare o propunere pentru extinderea cladirii Chimimport pe spatiul ocupat de braseria Terasa Colonadelor. (Intre imobilul Oppler şi imobilul lui Oscar Maugsch (Asigurări Generala, azi sediul BCR)-construit între 1906-1914)
Intre 1964-65 pregatirea lucrarilor de extindere Chimimport care rezulta in disparitia in 1967 a braseriei Terasa Colonadelor si aparitia plombei existenta pina in ziua de azi. Conceptia arhitectonică a noii cladiri era apropiată de clădirea Generala de care se lega, avea trei etaje si mansardă în corpul principal care alcătuia un arc cu imobilul Generala.

Restaurantul Trocadero a continuat sa functioneze si sub regimul comunist si chiar dupa, in 1991 fiind mentionat ca fiind un restaurant de 3 stele, in Ghidul restaurantelor din acel an.

…:::::…

Citeva fotografii ajutatoare reprezentiind zona Restaurantului Trocadero.

11870-1893 casa Oppler inainte de 1893 in fundal biserica Sarindar iar in dreapta Universitatea

1895-18991897 Strada  Academiei plan casa Oppler Zamfirescu

1905 Casa Oppler cu Gheorghe Lazar

1906 Ospataria regala din Parcul Carol I (pe dealul Trocadero)

1911 Plan cadastral cu cassa Opler.

1916-1918 Vedere aeriana(muzeuldefotografie.ro)

Posibil 1920 Tramvai electric pe linia 15 – Berăria Trocadero

1920, Piata Universitatii, Restaurant TROCADERO

1920, Piata Universitatii, Restaurant TROCADERO

1924 – Intersecţia Str. Academiei cu Bd. Regina Elisabeta

1920, Piata Universitatii, Restaurant TROCADERO

1927 Oppler si Pta Universitatii

1927 Pta Universitatii

 

 

 

1921

1930 Vedere aeriana cu Piata Universitatii

Trocadero Revista Generală Ilustrată, 4, nr. 03-04, martie-aprilie 1930

1927

1932

1934 Piata Academiei

1934

1937

1937

1939 Carte Postala cu interiorul Restaurantului Trocadero.

1940

1943 Fotografie aeriana dintr-un avion de recunoastere american.

1960 Oppler spre Academiei

1963 propunere pentru extindere

1963-64 plan pentru extindere

1964

1964 Plan de situate

1965

1974 Vedere din noul Hotel Intercontinental

1980

2018 Mai

Mai multe informatii aici

…::::::…

Un porc cu saisprezece picioare
Senzationala descoperire de la Restaurantul Trocadero

De multa vreme, d. Dr. Ion Mihaescu, medicul veterinar subsef al Capitalei, avea banuiala ca Restaurantul Trocadero foloseste carne taiata clandestin pentru consumul din zilele ingaduite.
Pe la toate mesele se consuma carne, desi cotele dela Abator n-ar fi ajuns in mod normal unui consum asa de mare.
Cercetind intr-una din diminetile trecute, Dr. Mihaescu a surprins pe cind se aducea in restaurant nu mai putin de opt pulpe de porc si opt garfuri.
Carnea nu avea nici un fel de marca ceea ce denota ca era luata dintr-un abator clandestin.
Intrebind pe patroni ce au de zis ca “au adus si ei un porc” ca sa poata satisface cerintele consumatorilor.
Carnea a fost confiscata si trimisa in intregime Spitalului Militar de raniti Regina Elisabeta.

Pentru ca patronii Restaurantului Trocadero sunt la prima abatere, pina acum nemaiavând la activul lor nici o contraventiune veterinara s-a aplicat numai pedeapsa confiscarii si o amendä.

(Din Gazeta Municipală Organ săptămânal de informaţie şi critică edilitară, 11, nr. 507, 1 februarie 1942)